Suid-Afrika vir die sesde keer

Gepubliceerd: 3 oktober 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Afrika

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Begin augustus gingen we voor de zesde keer naar Zuid-Afrika. Ditmaal in het kader van de Innovation Summit in Kaapstad.Ik kwam er de mensen van Fast Company tegen, een invloedrijk Magazine (met edities in Amerika, China en Afrika) en naast Wired een van mijn grootste inspiratiebronnen. (Door Fast Company ben ik bekend geraakt met mensen als Seth Godin en Tim Sanders.)
Ze waren enthousiast over wat ik te melden had op het podium (niet heel gek natuurlijk, aangezien we ons met dezelfde dingen bezighouden; tech en ondernemerschap) en dat leidde tot een bijeenkomst op hun kantoor en wellicht tot een mooie samenwerking. Ze willen de Zuid-Afrikaanse tak van Permanent Beta gaan ondersteunen, en meedenken over hoe we Innofest naar Zuid-Afrika kunnen brengen. De komende maanden staan er een aantal interviews gepland.
img_0040
Ook heb ik een inspiratiesessie gedaan met de mensen van het Department of Transport in Kaapstad. (Transport is best een ding in een gemeente met bijna drie miljoen inwoners!) Ze hadden geen idee dat BlaBlaCar,Snappcar, Uber, Lyft en Apple Car de komende acht jaar flinke invloed gaan hebben op het OV. En dat dat een enorm ingrijpende verandering gaat betekenen voor de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte.

In dezelfde week dat ik in Zuid-Afrika was, was er toevallig ook een ploeg mensen die ik ken van Permanent Beta: Kevin Weijers, Jan-Henk Bouman, Esther JacobsJabbo Smulders en Anke Kuipers, om in het kader van CoCreate2Accelerate, een initiatief van Consul-Generaal Bonnie Horbach, een aantal Zuid-Afrikaanse bedrijven een ‘Nederlandse boost’ te geven. En passant dacht ik zelf nog mee met een van de aangesloten CoCreate bedrijven over het project Makers in Residence.

 

 

Er was ook weer tijd voor ontspanning: de vorige keer beklommen we de Tafelberg, ditmaal de Lion’s Head, oftewel de Leeukop. Een uur voor zonsopgang vertrokken we, we zagen de maan ondergaan in de zee en de zon opkomen.
Het was echt….. wow.
En ik heb onderweg ook nog een paar Pokémon gevangen. (Voor de kenners: helemaal bovenop bleek zelfs een gym gesitueerd!)
Ik moest overigens uiteindelijk stoppen met die Pokémon, omdat Kim gek werd van de geluidjes. En ik wil graag nog wat langer samenwerken met Kim. Ze is namelijk de allerbeste ‘wingwoman’ die ik me kan wensen.

 

      img_0071

Over een paar weken gaan we opnieuw naar Zuid-Afrika. Ditmaal naar Johannesburg, voor de Finance Indaba. En daarna, op 1 november weer naar Kaapstad voor de eerste Permanent Beta bijeenkomst.

En waar ik ook echt veel zin in heb: volgend jaar mag ik een week gastdocent zijn op de Stellenbosch Academy of Design&Photography. Eens kijken of ik wat dingen aan elkaar kan knopen. Met Academie Minerva, Innofest en AfrikaBurn (de Afrikaanse equivalent van Burning Man) in mijn hoofd.