In memoriam… Mauk Mulder

Gepubliceerd: 3 oktober 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik heb het geluk gehad dat ik de afgelopen twintig jaar van een heleboel bijzondere mensen – mensen ouder en wijzer dan ik –veel heb mogen leren.
Een daarvan is Mauk Mulder, die onlangs op 93-jarige leeftijd is overleden.
Mauk was een grootheid op wetenschappelijk gebied en dé autoriteit op het gebied van macht. En omdat macht een van de grootste bepalende factoren is intermenselijke verhoudingen, kun je daar nooit genoeg van weten.Ik heb hem in 2001 leren kennen. Samen met mensen als Annedien Hoen en Fanny Koerts en Henk Eggens heb ik vele lezingen en workshops met hem gedaan, vele lange gesprekken gevoerd over de dynamiek van macht, over pestgedrag en de rol van macht in besluitvorming.
Volgens Mauk waren wij al jaren een nieuwe vorm van macht op het spoor, een vorm die hij zelf nooit heeft geduid of beschreven: namelijk netwerkmacht. Van alle soorten macht de minst corrumpeerbare, omdat het een van de meest transparante vormen van macht is.Wat heel cool was aan Mauk was dat hij de netwerksamenleving goed bleek te snappen. Op hoge leeftijd is hij nog begonnen met bloggen en begreep hij dat het een goed idee was om gratis downloadbare versies van zijn boeken aan te bieden. Tot ver in de 80 was hij met een niet aflatend enthousiasme te porren voor gesprekken met jonge mensen en bereid mee te denken over welk machtsvraagstuk dan ook. Mauk was ook erg geinteresseerd in ons hunebeddenproject en ik denk met veel plezier terug aan de logeerpartijtjes met mooie wijnen en lange gesprekken over de wereld.

Maukie (zo noemden wij hem altijd) , dank voor al je wijsheid en inspiratie!