Pokémon Go

Gepubliceerd: 1 augustus 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Het zal niemand ontgaan zijn: Pokémon Go is een hype. En nou is er iedere zomer wel een of andere hype, maar deze is HUGE! (En een stuk leuker, mag ik wel zeggen, dan die andere hype momenteel, die van terreur en geweld.)

Pokémon Go is in feite de publieksdoorbraak van augmented reality, waarbij een datalaag over de realiteit heen gezet wordt. In dit spel is een meme als Pokémon gemixt met de kaartendatabase van Google Maps en Streetview, wat een bijzonder grappig, dynamisch en verslavend spel oplevert.

Nogal uniek is dat 1,3 miljoen Nederlanders de app al gedownload hadden nog voordat die in Nederland te downloaden was! Inmiddels staat het spel gewoon in de Appstore, maar tot voor kort moest je er flink wat moeite voor doen: een buitenlands account aanmaken op iTunes, om te beginnen. (Waardoor veel mensen dus een nieuwe skill hebben geleerd, die wellicht in de toekomst weer van pas komt.) Maar dit zegt dus wel iets over de gretigheid.

Ik ben geen die-hard spelletjesfanaat, maar ik was het natuurlijk wel aan mijn stand verplicht om het uit te gaan proberen. En wat is het leuk! In mijn buurtje in Haarlem blijken veel Pokémon verstopt te zitten. En PokéStops; plekken waar je Pokémonballen kunt vinden om de Pokémon mee te vangen.

Het spel laat je de omgeving anders beleven. Ik wandelde ineens door buurtjes waar ik normaal nooit kwam. Ik ontdekte leuke straatjes. En omdat de PokéStops vaak gesitueerd zijn op bijzondere locaties, plekken met een historisch karakter, bij beeldhouwwerken etc., leerde ik ook nog eens van alles.

Het is het eerste spel dat mensen massaal in beweging krijgt. Ik heb bevriende ouders gesproken over hun luie pubers die normaal niet uit hun stoel te krijgen zijn, en die nu ineens naar buiten, de straat op, gingen!

Inmiddels verschijnen er ook allerlei artikelen waarin wordt gesteld dat Pokémon Go helpt tegen depressie en sociale angsten. Ik weet het allemaal niet, maar het klinkt goed.

Lees:
– Pokéom Go – Why you should play
– How to throw a perfect curve ball in Pokémon Go
– Het kostte iemand 153 kilometer om (bijna) alle Pokémon te vangen 
– Pokémon go als hulpmiddel tegen depressie en angststoornissen
– Hundreds team up to figure out which Pokémon Go monsters are the strongest 
8 Pokémon Go verbeteringen die de game een stuk beter zouden maken

Dit is natuurlijk nog maar het begin. Het is een voorteken van hoe mixed reality (zoals Kevin Kelly het noemt) ons leven gaat verrijken, niet alleen op het vlak van entertainment, maar ook op het gebied van gezondheid en creativiteit.