Weten hoe de sneeuwballen rollen

Gepubliceerd: 3 juli 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

In het kader van de 20e editie van de Creatieve Universiteit van Klein Haarlem, besprak ik het boek (of eigenlijk twee boeken) van Kevin Kelly.

Ik begon met een sneeuwbal-parabel, over het voorspellen van de toekomst. Dat kan natuurlijk niet écht, maar ook weer wel: als je over informatie beschikt die anderen nog niet hebben, weet je dus eerder welke ontwikkelingen ons te wachten staan.

Iemand die behoorlijk vaak weet hoe de sneeuwballen rollen, is Kevin Kelly. In 2001 verscheen hij op mijn radar en sindsdien heb ik hem een aantal keer mogen ontmoeten. Kevin Kelly is een van de ‘bedenkers’ van de QS-beweging, hij richtte het tijdschrift Wired op, is auteur van vele boeken en fervent blogger (op The Technium). HIj is een levende internetlegende.

Ik ben al jaren fan van hem. En niet voor niets, zo bleek maar weer eens, toen ik onlangs een oud boek van hem uit de kast pakte en de inhoudsopgave las.

Ik viel nog net niet van mijn stoel.

Dit boek Nieuwe regels voor de nieuwe economie verscheen in 1998.
Dat is dus achttien jaar geleden.
Met andere woorden: vóór Hyves, vóór Facebook, vóór de iPod, vóór wifi, vóór bluetooth. (Google bestond nét.)
Unbelievable. Nu pas begrijp ik hoe vooruitstrevend dit boek was. En besef ik wederom hoe belangrijk het is om af en toe oude boeken te herlezen.

Kijk nou!

– Laat u bekeren tot de zwerm.
– Overvloed, geen schaarste (Peter Diamandis schreef zijn boek over overvloed pas in 2012!)
– Ga naar gratis
– Geen harmonie, maar voortdurende beweging (Permanent Beta! Nooit Af!))

 

Het nieuwste boek van Kevin Kelly heet The Inevitable en gaat over de 12 technologische krachten die onze toekomst gaan vormgeven.
Lees het, zou ik zeggen.

En laten we het er dan over 18 jaar nog eens over hebben. 🙂