Gratis gebouwen en omgekeerde huur

Gepubliceerd: 3 juli 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik moest laatst een lezing geven voor Sweco, voorheen Grontmij. Een interessant bedrijf, waar ik een grappig verleden mee heb.

In 2002, na het hunebedproject Gathering Stones, leerde ik Hans Popken kennen, destijds werkzaam bij Grontmij. Hij vroeg me wat ik hierna ging doen. ‘Ik weet het nog niet precies,’ zei ik.
‘Zou je dat dan bij ons willen komen doen?’ vroeg Hans en gaf me tijdelijk de beschikking over de leegstaande penthouseverdieping van het Grontmij-kantoor in Assen.

Zo had ik ineens een waanzinnige werkplek, met een geweldig uitzicht en een Eames-inrichting. Waarschijnlijk dacht Hans dat het wel handig kon zijn om mij fysiek op een strategische informatiepositie neer te zetten, met mijn toen al vrij uitgebreide netwerk en mijn kennis van toerisme en recreatie.

(Een paar jaar later overkwam me trouwens hetzelfde geintje nog eens, toen ik een kamer in de directievleugel van de Rabobank in Assen mocht gebruiken en – ik noemde dat omgekeerde huur – zelfs geld toe kreeg.)

Hierdoor leerde ik dat een werklocatie niet perse geld hoeft te kosten. En kijk waartoe dat heeft geleid! Vele jaren later vertelde ik dit verhaal in Oostenrijk aan Jan Henk Bouman en Peter Ros, waarna zij het Kamer van Koophandelpand in Amersfoort hebben ‘geregeld’ om gave dingen te gaan doen. Daaruit is PB ontstaan – and the rest is history.

Terug naar vorige week, de lezing bij Sweco.
Wie zag ik daar ineens in de zaal zitten? Hans Popken! Ik had hem al jááren niet gezien! Zo leuk om aan hem (en aan alle anderen in het publiek) te kunnen vertellen wat zijn beslissing destijds allemaal heeft veroorzaakt in mijn leven en in  het leven van anderen.

Wie trouwens ook in de zaal zat, was de divisiedirecteur van Sweco, Paul ten Kroode. Paul was voorheen algemeen directeur van Syntens, het innovatienetwerk voor ondernemers (dat later gefuseerd is met KvK).
Ik liep daar destijds rond in de hoedanigheid van ‘professional fool’ – dat stond ook op mijn kaartje – om als een soort van vliegende keep gekke dingen te bedenken.

Bijzonder, hoe twee werelden van vroeger even bij elkaar kwamen.