Een nieuw experiment: Waardebepaling vóóraf 😉

Gepubliceerd: 2 juni 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik al zo’n twaalf jaar werk op basis van Waardebepaling Achteraf (WBA): ik laat me boeken voor een lezing of adviesklus en laat de mensen vervolgens bepalen wat mijn optreden hen waard was.

Ik heb er al vaak uitvoerig over geschreven, het is nog steeds een geweldig avontuur en het heeft me een hoop gebracht. (Een van de wonderlijkste dingen die ik ooit kreeg, dat schiet me nu te binnen, was een businessclass ticket around the world, ter waarde van ruim 7000 euro. Dat ticket heeft een jaar lang op mijn spreekwoordelijke schoorsteenmantel gestaan en me in die hoedanigheid veel plezier verschaft, tot ik besloot het aan iemand weg te geven die het nog beter kon gebruiken dan ik.)

Maar. Toen ik laatst even een paar dagen offline was in Mallorca, kreeg ik ineens een kneiter van een inzicht.

Ik doe steeds vaker dingen in het buitenland en ook daar wil ik de manier waarop ik werk duidelijk uitleggen. Ik denk namelijk echt dat ik op een bijzonder spoor zit, met WBA. Maar om er een goed verhaal over te kunnen houden, en echt iets zinnigs te zeggen over de voor- en nadelen, moet ik ook de andere kant verkennen!

In het verleden heb ik wel eens advieswerk gedaan volgens uurtje factuurtje, maar voor lezingen heb ik nog nooit geld gevraagd. Oftewel: nog nooit een bedrag genoemd.

En dat is wat ik dus nu ga doen. Een jaar lang, bij wijze van experiment.
Vanaf 1 juli 2016  tot 1 juli 2017 ga ik geld vragen voor een lezing.

Ik hoor mensen al denken: Wat?! Gaat Martijn ineens commercieel? Huh? Midlifecrisis?

Haha, nee, hoor. Ik vermoed zelfs dat ik mezelf commercieel in de vingers ga snijden omdat ik voor een fors aantal minder lezingen gevraagd ga worden. (Wat dan trouwens weer best goed zou uitkomen; het geeft tijd en ruimte om andere projecten verder uit te bouwen.) Maar dat is dus een van de aannames, die ik het komende jaar ga toetsen.

Het is waardevol om te ontdekken wat er gebeurt, als ik een prijs ga hangen aan mijn optredens. (No worries, ik blijf ook af en toe ‘pro deo’ klussen doen en publieke optredens.) Uiteraard ga ik de resultaten van het experiment openlijk delen, en verslag doen van de uitkomsten.

Oja, en tegen de mensen die nu in de war zijn en roepen: ‘Maar hee Martijn, jouw hele mérk is toch gebouwd op WBA ,’ zeg ik: Nee, mijn merk is gebouwd op het aangaan van gedurfde experimenten, ongeacht de consequenties.’

🙂