Waar komen de bibliotheekboeken vandaan?

Gepubliceerd: 3 mei 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Vraag aan een willekeurige Nederlandse auteur waar de bibliotheekboeken vandaan komen, en hij of zij heeft waarschijnlijk geen flauw benul. Een beetje zoals een stadskind, dat niet weet waar de eieren en de melk eigenlijk vandaan komen.

Ergens in mijn fantasie heb ik altijd gedacht dat de ‘biebboeken’, met hun geplastificeerde kaften, gewoon het werk waren van een ijverige bibliothecaresse.

Toen ik me onlangs realiseerde dat dat wellicht een tikkeltje naïef was, besloot ik er maar eens in te duiken om erachter te komen hoe het nou precíés zit. (Ik hou van ontdekken – en van bibliotheken).
Enkele tweets later was ik op het spoor gezet van NBD Biblion in Zoetermeer, een bedrijf dat een paar miljoen bibliotheekboeken per jaar verwerkt. Ik nodigde mezelf uit voor een rondleiding en was bereid voor personeel een lezing te geven over Nooit Af, met als tegenprestatie een stapeltje Nooit Af en Easycratie in hufterproof biebboek-uitvoering. 🙂

 

Aan het begin van de productielijn werd ik meteen hardhandig uit de droom geholpen. De originele kaft wordt rücksichtlos van het boek gescheurd en vervolgens gescand en uitgeprint op stevig karton. Het boek krijgt dus een volledig nieuwe, stevige, geplastificeerde kaft, aangebracht met een extra sterke lijmlaag.
Alles ter verduurzaming van het boek.
Leuke informatie, toch?Naast deze ambachtelijke afdeling is er tevens een academische afdeling, die zich bezighoudt met de ‘metadatering’ van de boeken (in welke rubriek hoort een boek thuis, etc, binnen welk register dient een boek geclassificeerd te worden, waar gaat het boek over etc.). Elk boek krijgt bovendien een rfid tag en er wordt een beknopte samenvatting geschreven.

Ik heb weer een heleboel geleerd. Dat er een hele industrie achter zo’n bibliotheek schuilgaat. En dat er landelijk 7 bibliotheek-exemplaren van Easycratie zijn en maar liefst 28 van Nooit Af.

En passant bedacht ik ook nog een leuk concept. Het zou zo maar eens kunnen dat ik aanstichter ben van een leuke startup binnen de boekenwereld. Binnenkort vast meer hierover!