Panic Godzilla

Gepubliceerd: 31 maart 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik heb echt tranen met tuiten gelachen om deze Ted Talk van Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator. Het artikel Why procrastinators procrastinate op Wait but Why was destijds ook al grappig (en verhelderend!) maar het is nog leuker om Tim Urban erbij te horen praten.
Op zich is het niet eens zo heel herkenbaar voor mij; ik ben wel een procrastinator, maar ik heb er niet zo’n last van.

De echte briljantie zit ‘m voor mij eigenlijk in het eind. Waar Tim het heeft over de dingen in het leven die geen harde deadlines hebben: overkoepelende lange-termijn strategieën, waarmee je iets aan het opbouwen bent, waarmee je sturing en richting geeft aan je leven. Omdat er geen deadlines zijn komt het Panic Monster niet langs; het risico is dat de Instant Gratification Monkey vrij spel krijgt en dat er dus uiteindelijk niets terechtkomt van je plannen.

Waar ik nog zo wat over door zat te mijmeren. Bij dit soort impasses zie je vaak dat het de Grote Gebeurtenissen zijn (de dood van een geliefde, faillissement, scheiding, etc) die ervoor zorgen dat iemand weer op koers raakt.
Grote Gebeurtenissen zijn Panic Godzilla; nog veel griezeliger dan het Panic Monster.