Zuid Afrika – februari 2016

Gepubliceerd: 1 maart 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Afrika

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

De laatste week van februari was ik opnieuw met Kim in Zuid-Afrika. Het was een ongelofelijk indrukwekkende trip, waar heel veel dingen bij elkaar zijn gekomen; ik ben er eigenlijk nog een beetje beduusd van. Ik zal proberen in chronologische volgorde te vertellen wat ik allemaal deed. Geen idee of dat interessant is, zo niet, scroll dan maar gewoon een beetje versneld door naar beneden :).

Maandag
We kwamen aan in Kaapstad. Ons airbnb-adres bevond zich ditmaal in Kloof Street, vlakbij ons favoriete ontbijttentje Melissa’s.
’s Avonds hadden we meteen een etentje, met twaalf jonge Zuid-Afrikaanse changemakers, in het kader van Cocreate South Africa: een initiatief van het Nederlandse consulaat om Nederlandse en Zuid-Afrikaanse ondernemers met elkaar te verbinden.
Het diner vond plaats in de residentie (met een waanzinnig uitzicht over Kaapstad!) van Bonnie Horbach, de consul-generaal.

Dinsdag
De volgende dag had ik via Thessa Bos, de rechterhand van Bonnie, een ontmoeting op Camps Bay High School met David Altman. David organiseert post academische opleidingen over leiderschap e.d. Hij had me al eens in actie gezien en vroeg me of ik een paar dagen later een bijeenkomst over educatie wilde modereren.
(Ah, dacht ik, à la Pippi Langkous: Modereren, dat heb ik nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik dat kan.)

Later op de dag gaf ik een lezing bij advocatenkantoor Webber Wentzel, waarna Kim en ik een prachtige wandeling maakten op de top van de Tafelberg. Ik was me vergeten in te smeren en ben dus enorm verbrand, maar het was het helemaal waard.

Woensdag
Op woensdag kwam ik Huub van Zwieten tegen, die met zijn gezin in Zuid-Afrika woont. Ik ken Huub al een jaar of acht. Hij is ‘droombaangoeroe’ (nou heb niks met goeroes, maar wél met Huub) die als motivational speaker leert dat werk ook leuk kan zijn.
Huub is momenteel bezig met de Clean Cooking Revolution:

“Als je 100.000 gezinnen in townships wil helpen met schone kooktoestellen, ter vervanging van hout of paraffine stoves, heb je een grote hefboom nodig. De meest efficiënte Clean Cookstove is er al; de Mimi Moto. Nu alleen nog de crowdfundingcampagne om de middelen beschikbaar maken om het te realiseren.”

Ik heb besloten een Mimi Moto (gaaf ding!!) weg te geven voor degene met het beste (crowdfundings)plan. Klik

Huub nam me mee naar Philippi, een van de townships bij Kaapstad, waardoor mijn kijk op die townships een beetje is veranderd. Ojee, hier wonen de arme mensen, dacht ik altijd. En dat ís ook zo, maar het is te ongenuanceerd. Sommige mensen hebben schotelantennes en auto’s en hebben dus best een beetje geld, maar wonen er om andere redenen. Oké, het is geen ideale omgeving – verkrachtingen en moord zijn er schering en inslag – en ik weet ook niet precies hoe ik het moet zeggen, maar het is niet alleen maar uitzichtloos. De puzzel is: hoe is het aanwezige potentieel te ontginnen? Een puzzel waarbij ondernemerschap, pionieren en ontwikkelingssamenwerking bij elkaar komen.

Donderdag
Op donderdag gaf ik een lezing voor de Fintech Community vanAlex van Groningen, in Rise in Woodstock; een geweldig gebouw met een hoog hipstergehalte. Mijn lezing en de paneldiscussie gingen over de blockchain – en met name over de context waarin die blockchain disruptie aan het veroorzaken is.

Vervolgens moest ik met een noodgang door naar de onderwijsbijeenkomst van Africa 4.0 van Silicon Cape, om te doen wat ik David had beloofd.
Ik kwam aan in een gebouw (tikje te laat), kreeg een microfoon in handen geduwd en had vervolgens drie minuten de tijd om uit te vogelen wie de panelleden waren, het publiek in te schatten en…omg, ik stond echt peentjes te zweten. Ken je dat, dat je anderhalf uur lang elke vijf seconden denkt: wat moet ik over vijf seconden doen?
Om tijd te kopen begon ik mijn optreden met iets dat blijkbaar nooit gebeurt in die setting, maar waarmee ik per ongeluk iets deed wat heel goed uitpakte. Ik zei: ‘Jullie kennen elkaar niet, dus misschien moeten jullie even drie minuten met je buurman- of buurvrouw gaan praten, over hoe leren en onderwijs de komende tien jaren anders kan.’

Nog een leuke bijkomstigheid: mijn optreden werd live uitgezonden in Lagos (Nigeria) en Mumbai (India).

Vrijdag
Op vrijdag gaf ik een lezing op de Stellenbosch Academy of Design and Photography. Dat was nogal raak: Ik heb verteld over Innofesten Permanent Beta, om de designstudenten het belang van de makerbeweging duidelijk te maken.
Op een bepaald moment vroeg ik hoeveel 3d-printers ze eigenlijk hadden op het instituut. Toen het antwoord ‘nul’ luidde heb ik geloof ik geroepen dat ze er dan wel eentje van mij krijgen…. oeps. (Gelukkig zijn die dingen niet meer zo heel duur…)

Zaterdag
Thessa had ons verbonden met Westleigh Wilkinson, die ons zaterdag liet weten dat we met Permanent Beta gebruik mogen maken van ‘Workshop 17’, aan de Waterfront van Cape Town.
Leuk detail: In Zuid-Afrika wordt Permanent Beta de next door neighbour van Tesla.
Het Zuid-Afrikaanse kantoor van Tesla zit náást ons, in hetzelfde gebouw.

Nog dit jaar gaan we los met Permanent Beta in Zuid-Afrika.
En ik denk dat in 2017 de eerste grote PBSA-dag plaatsvindt. meetup.

(Aan het eind van dit jaar halen de mannen van Alex van Groningen trouwens ook nog een stunt uit, ze organiseren in Johannesburg de Finance Indaba; een enorm event waar de Fintech wereld, de CFO’s en Permanent Beta samen gehost worden.)

———————————————————————————–

‘I love it when a plan comes together’.  Dat gevoel had ik weer eens, in Zuid-Afrika: De mix van het creatieve en sociale pioniersnetwerk van Permanent Beta + toegang tot alle CFO’s van Zuid Afrika + toegang tot townships, kon wel eens een heel waardevolle zijn.

Als je communities gaat bouwen met een hoge diversiteit in een robuust maar experimenteel ecosysteem, met een flinke vleug van de DIY en makermovement, heb je volgens mij het begin te pakken van de oplossing van veel vraagstukken in Zuid Afrika.