Een paradijs voor de festivalknutselaar

Gepubliceerd: 1 maart 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Initiatieven

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Toen ik een jaar of 11, 12 was keek ik – zoals waarschijnlijk veel van mijn generatiegenoten – met veel plezier naar The A-team. Een van mijn favoriete uitspraken in die serie was van Hannibal Smith:  ‘I love it when a plan comes together.’

Dat was precies het gevoel dat ik kreeg toen ik een paar weken terug op bezoek was bij de Keilewerf in Rotterdam.

Nietsvermoedend ging ik er naartoe met Kim, coördinator van Permanent Beta, om vervolgens in een GEWELDIGE sfeer terecht te komen.

Ik schreef vorige maand toch over het Permanent Beta Fieldlab, dat we aan het inrichten zijn voor allerlei innovaties in de festivalwereld? Nou, wat ik daar aan
de Keilewerf allemaal zag overtrof mijn stoutste verwachtingen. Alles wat ik zou willen, hebben ze: een staalslagerij, een houtzagerij, een depot voor tweede- en derdehands bouwmaterialen…. een waarachtig paradijs voor de festivalknutselaar!

Na de rondleiding mocht ik een lezing geven voor een man of vijftig.
(Vóór mij was trouwens Mark Bode van de Willem de Kooning Academie aan de beurt, die mij al eens eerder gestrikt had voor een lezing voor Rotterdamse creatieven.)
Het was geweldig om een verhaal te houden over Permanent Beta en Nooit Af, voor een publiek van makers.

Die makermovement, ik hamer er vaak op, is er een om in de gaten te houden.
Het zijn echt de makers die een cruciale rol spelen in de wereldwijde innovatie. De kracht van de collectieve inventiviteit en creativiteit is immens. (Denk maar weer even aan Instructables.) En het is grappig en tegelijkertijd opmerkelijk om te zien hoe die makers zelf hun rol in de ‘grand scheme of things’ niet beseffen. (Maar intussen is zo’n vader die een prothese maakt voor zijn zoontje, wel het directe gevolg van de DIY zwerm!)

Maar die Keilewerf dus, dat is is dus ook een club om in de gaten te houden. Wat een vibes, wat een energie. De Keilewervers waren overigens wildenthousiast over Innofest (festivals als testifals gebruiken) en ze komen helpen met het inrichten van ons Fieldlab, jeeej!
In Groningen is er trouwens een soortgelijk initiatief opgezet: The Big Building.

En over big buildings gesproken, ik ben tegenwoordig ook betrokken bij een even bigger building in Amsterdam, via Felix Lepoutre van Meet Berlage. (En alles wat Felix aanraakt verandert in (maatschappelijk) goud.)
Hierover binnenkort meer!