Innofest

Gepubliceerd: 1 februari 2016

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Initiatieven

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Festivals zijn sinds kort onderdeel van het topsectorenbeleid. Dat betekent dat festivals worden beschouwd  als kansrijke sector voor economische groei. Nou heb ik eigenlijk niks met dat topsectorengedoe, en ook al niet met economische groei, maar toch: festivals staan kennelijk op de radar en dat is leuk.

Al vele jaren ben ik gefascineerd door festivalomgevingen en ben een van de aanstichters van een jaarlijks mini-festival. (Waar ik nooit heel veel ruchtbaarheid aan geef omdat het een besloten festival is, maar geheim is het natuurlijk ook weer niet, dus als je er meer over wil weten, lees dan deze driedelige serie blogposts. Of de column Festival Europa die onlangs verscheen van de hand van Cristel van de Ven.)

Op ons festival draait het voornamelijk om co-creatie, sociale innovatie en zelfsturing. Het is open source in de praktijk – en het werkt.

Nou snap ik ook wel dat op een magisch muziekfestival zoals Into The Great Wide Open het gewoon de bedoeling is dat je met een biertje in je hand naar mooie muziek zit te luisteren.
Maar ergens is dat jammer: al die festivals zitten boordevol praktische, creatieve, slimme mensen, op wie nu geen ander beroep wordt gedaan dan consumeren.

Welnu, dat vonden blijkbaar meer mensen met mij.
Een achttal noordelijke festivals (Into the Great Wide Open, Welcome to the Village, Oerol, Eurosonic /Noorderslag, TT Assen, Noorderzon, Festival der Aa en Paradigm) hebben de handen ineen geslagen, samen met TU Delft, om te kijken hoe festivals (door Victor van Doorn in dit kader testifals genoemd :)) te gebruiken zijn als ‘proeflaboratoriums’ voor allerhande innovaties.

Net als in het echte leven kennen festivals allerlei uitdagingen op het gebied van afval, water, elektriciteit en voedsel. En festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin hetzelfde als buiten een festival; het zijn net mensen. Ze eten, slapen en bewegen.
Festivals zijn controleerbare minimaatschappijen – met een begin en een eind en een hek eromheen –  en vormen daardoor een perfecte testomgeving voor prototypes, experimentele technieken en duurzame innovaties.
(Zou het bijvoorbeeld mogelijk zijn om met gebruikmaking van mobiele biovergassers het gft afval energie te laten terugleveren aan het festival? Etc.)

 

De lancering van Innofest vond twee weken geleden plaats, tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen. We waren erbij aanwezig met een delegatie van Permanent Beta en ik heb het idee dat we een aardige bijdrage kunnen leveren. Zeker nu we in Elp, op het terrein van Dick Oosterwijk en Elpine, een enorme loods in bruikleen hebben. Ons eigen ‘Permanent Beta Fieldlab‘, waar we ongestoord kunnen experimenteren.

 

Lees ook nog even het artikel: Festivals als levende laboratoria en proeftuin voor Noordelijke bedrijven.