Theaterdebuut/Video killed the radio star?

Gepubliceerd: 3 november 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Onlangs mocht ik,  redelijk onverwacht, mijn theaterdebuut ervaren!
Er was een boeking in mijn agenda terechtgekomen voor Leeuwarden, locatie: Schouwburg De Harmonie. Dat op zich deed nog geen alarmbel rinkelen, want ik geef wel vaker een lezing in een theaterzaaltje, maar naarmate de datum dichterbij kwam, kreeg ik steeds meer signalen dat het hier niet om een gewone boeking ging, maar dat er nogal een happening op touw was gezet met mij in de hoofdrol. Helemaal toen ik erachter kwam dat er een website was gelanceerd met de url: www.martijnaslanderinleeuwarden.nl
Haha. oeps.
Het bleek dat ik de publiekstrekker was op een door Lionsclub Leowardia georganiseerde benefietavond, ten behoeve van een bijzondere  app van het Trimbos instituut: Loss.  Een app voor ouders die een kindje hebben verloren tijdens de zwangerschap, de geboorte of kort daarna.

Een goed doel waar ik helaas enige affiniteit mee heb.

Misschien kwam het omdat ik kort daarvoor in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden had gestaan met een interview, maar – het was bizar – de zaal was compleet uitverkocht!

Gelukkig had ik die zelfde dag nog twee lezingen in het land, dus kon ik een beetje oefenen. (Lees: had ik geen tijd om me heel erg zenuwachtig te maken.)

Daar stond ik dus ’s avonds, op een podium, in de spotlights, voor een zaal met bijna 1000 mensen. Het was echt memorabel. En het smaakte heel erg naar meer; als ik niet al theaterplannen had, dan zou ik ze nu hebben gesmeed.
Gelukkig was ik zo slim geweest om, toen ik in de gaten kreeg wat voor soort optreden het zou worden, Daan van Bergen te bellen. Die gelukkig tijd had om een videoregistratie te maken. Leuk voor later, en voor jullie.

Hieronder mijn volledige optreden. Het interessantste deel begint wat mij betreft op 1:06:13, waar ik al ‘stand-uppend’ de vragen uit de zaal (die in de pauze op een briefje konden worden ingediend) probeer te beantwoorden.

We maakten ook een ‘behind the scenes’-docu van vier minuten:

Een week later stond ik trouwens wéér in een theater. Ditmaal in Tuschinski, in het kader van het onderwijscongres Campus, waar ik voor het eerst mocht samenwerken met Bas Westerweel. Wat een fijne vent!

Ik ontmoette er nog een mooi mens: Taylor Mali, een Amerikaanse dichter die een bevlogen verhaal over onderwijs hield: What teachers make.
Als ik binnenkort in New York ben, ga ik hem opzoeken in Brooklyn.
(Dat klinkt heel stoer, vind ik.)

Deze week bleek ook dat mijn nieuwe informatieve video’s, gemaakt door Uma media, af zijn.

‘In deze serie interviews vertelt Martijn ons over zichzelf, over democratie en politiek over zijn moeder en hoe hij omgaat met teleurstelling. Over ideeën delen, over het sprekerschap en een nieuw boek dat op komst is, over het boek dat Nooit Af leek te komen maar toch af is, en over zijn avonturen in Zuid Afrika.’

Ik schreef laatst nog dat ik zo fijn aan het radio maken was.
Video killed the radio star?