Lieveheersbeestjes

Gepubliceerd: 3 november 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Oktober was ook een beetje de maand van de lieveheersbeestjes.

Al een tijd ben ik gefascineerd door het wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden om informatie op te slaan in levend materiaal, in DNA. Een logische stap, lijkt me. De Bionica leert ons dat de natuur in veel dingen beter is dan wij, en in de natuur is DNA tenslotte de beste uitvinding om informatie op te slaan.
Wat er bijzonder interessant aan is, is dat informatie in DNA een paar duizend jaar bewaard kan blijven (zie Jurassic Park :)), tegen extreme hitte en extreme koude kan en dat er – door het op kweek te zetten – miljoenen kopieën per uur van gemaakt kunnen worden.

Op de Biohacker Summit in Helsinki kwam ik erachter dat er op het DNA van één lieveheersbeestje maar liefst 30 terabyte (30.000 Gigabyte) opgeslagen kan worden.

Ter vergelijking: op een gemiddelde dvd past 4,7 Gb. Op 1 lieveheersbeestje past dus net zoveel informatie als op 6383 dvd’s!

Onwillekeurig zag ik ook meteen twee neukende lieveheersbeestjes voor me, die met één enkele daad de complete Pirate Bay kunnen vermenigvuldigen. En vroeg me meteen af wat Tim Kuik dáártegen zou doen, neukende lieveheersbeestjes. 🙂

Ik kan er dus echt heel blij van worden als ik een mooie metafoor vind om iets heel beeldend mee te illustreren of te verduidelijken. En zeker als ik merk dat de metafoor goed werkt.
Nadat ik de lieveheersbeestjes had gebruikt in mijn column op BNR, vlogen de reacties me om de oren.

En na mijn optreden in Leeuwarden was het ook weer deze vergelijking die bleef hangen, gezien dit verslag van een bezoeker.

Voordat ik de lieveheersbeestjesmetafoor tot mijn beschikking had, gebruikte ik de volgende vergelijking:
Wat er aan informatie opgeslagen kan worden op 1 gram DNA is net zoveel als op 500.000 dvd’s met een opslagcapaciteit van 7.95 Gb.
Ja, dat kan ook.
Maar hoewel ik met Wolfram Alpha (die statistische informatie verzamelt en daarmee berekeningen kan maken) inzichtelijk had gemaakt hoeveel 500.000 dvd’s zijn (namelijk 8 kratten van 1 bij 1 bij 1 meter vol met dvd’s zonder hoesje) sprak het toch een stuk minder tot de verbeelding.