Biohacking en e-citizens

Gepubliceerd: 30 september 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Op 24 september was ik aanwezig bij het tweede Biohacking Summit in Helsinki, samen met Kim van den Berg.
Vorig jaar was ik er als spreker, ditmaal slechts als toeschouwer.
(En dat was maar goed ook, want ik was snipverkouden.)

Ik had sterk het gevoel dat ik erbij moest zijn.
Want dat Biohacking intrigeert me mateloos.
Ik schreef er al vaker over.
En blogde ook al eens over mijn fascinatie en waar die (niet) vandaan komt.

De conferentie trok meer dan twee keer zoveel bezoekers als vorig jaar en had een behoorlijk interessant programma, met sprekers uit hele wereld. Ik heb heel veel boeiends gehoord.

We botsten tegen een andere Nederlander aan, Peter Joosten, die we goed kennen. Ter plekke hebben we samen met Peter besloten dat we binnenkort meer aandacht gaan geven aan Biohacking meetups bij Permanent Beta.
Ook gaat Peter bloggen voor Gearcamp en misschien op termijn ook op de website van Permanent Beta – omdat dat wellicht ook een plek moet zijn waar gave content gedeeld wordt.

We luisterden naar Kaj Sotala, een geweldige nerd, die in opdracht van Elon Musk bezig is met research van de ‘moralitiet van code’.
Elon Musk maakt zich samen met andere prominenten als Bill Gates en Stephen Hawkins gepast druk om de groei van Kunstmatige Intelligentie. Daar kun je namelijk niet vroeg genoeg uitgebreid over gaan nadenken.
Want… hoe leer je robots ethiek?
Voer voor filosofen én voor programmeurs.

Een andere boeiende spreker was Max More, een vooraanstaand denker over transhumanisme (wat trouwens ook het onderwerp is van het laatste boek van Dan Brown, Inferno – hee weet je wat, ik geef een exemplaar weg).
Transhumanisme is de fase waarin we terechtkomen als ons lijf en technologie gaan samensmelten. Dat is natuurlijk Science Fiction voor de meeste mensen, maar echt: het is dichterbij dan ooit.

Amal Graafstra, de man achter de website Dangerous Things (bekijk hier zijn optreden in RTL Late Night vorig jaar), kwam ik tegen in het vliegtuig, waardoor we echt even uitgebreid konden praten.
Hij is bezig de regering van Estland te adviseren.

‘E-stonia‘ is een van de meest vooraanstaande landen als het gaat om digitalisering van de overheid.
(En laten daar de gesprekken die ik voer met Bas Eenhoorn, dedigicommissaris, ook over gaan.)

Het leverde heel interessante inzichten op. Volgens Amal is er niet zoveel verschil tussen een biometrisch paspoort en een digitaal equivalent daarvan in je lichaam.
Zijn we straks allemaal e-citizens?
En is dat geen griezelig idee?
Volgens Amal niet. Angst voor Big Brother-achtige praktijken is totaal niet aan de orde, zo bleek na een kwartiertje stevig doorvragen.

Verder was het heel fijn om opnieuw (voor de derde keer inmiddels) in Helsinki te zijn. Het is een geweldige stad, die ik weer een stukje verder mocht verkennen.

We hadden een topavond met Sami Tallberg, een beroemde kok in Finland en in het buitenland, die uitsluitend werkt met lokale, seizoensgebonden en ‘wilde’ producten.

Heel bijzonder is de manier waarop hij aan het componeren is met nutriënten. Hij brengt niet alleen verschillende ingrediënten bij elkaar die samen geweldig smaken, maar ook balans in voedingsstoffen, zodat je op hormonaal – en metabolismeniveau gewoon heel goed voedsel binnen krijgt.
Gezonde voeding houdt me al een hele tijd bezig, maar zo had ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken.

Ik kreeg dit (gesigneerde) boek van hem:

Het lijkt me een heel leuk idee om te kijken of hij volgend jaar op de een of andere manier naar Nederland te halen is…..