Sherlocked again!

Gepubliceerd: 31 augustus 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Puzzel

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Vorig jaar had nog bijna niemand ervan gehoord, inmiddels zijn ze niet meer weg te denken en schieten ze als paddestoelen uit de grond: escape rooms en mystery games.
Mike van Hoenselaar, een van de mensen die de Easycratie-app ontwikkeld heeft, heeft er zelfs een hele website aan gewijd: www.escaperoomsnederland.nl.

Ik schreef al eens over de toffe samenwerking met Victor van Doorn, de man achter Sherlocked en wat mij betreft verantwoordelijk voor een van de allergaafste escape-ervaring van Nederland, onder de Beurs van Berlage.

Onlangs kruisden onze paden opnieuw.
Dat ging zo.
Door mijn werk kom ik regelmatig op de meest wonderlijke plekken en al sinds geruime tijd adviseer ik het Havenbedrijf van Amsterdam – de club die onlangs SAIL organiseerde.
(Ook Permanent Beta werkt samen met het havenbedrijf; we mogen een geweldige door Dudok ontworpen locatie aan het IJ gebruiken voor bijeenkomsten – en er gaat nog veel meer gebeuren.)

Het havenbedrijf is een bijzonder complex bedrijf en een van de dilemma’s waarover ik mocht meedenken was: ‘Hoe laat je mensen kennismaken met een gebied dat om veiligheidsredenen niet vrij toegankelijk is?’

Toen moest ik onmiddellijk aan Victor en zijn team denken.
Ik dacht: er zou eigenlijk een soort van escaperoom-achtige-reallife-mystery-game-toestand verzonnen moeten worden. Edutainment: tegelijkertijd leuk én leerzaam.
Je laat mensen een Indiana Jones/Sherlock Holmes/James Bond-fähig spel spelen in de context van het havengebied, compleet met duikboten en speedboten en loodsen en spannende dingen in het ruim van een driemaster, en dat noem je dan ‘Harbour Games’, ofzo.

En aldus geschiedde.
In 2016 gaat ‘Port Game’ van start.
En vorig weekend heb ik alvast een voorproefje mogen ervaren.
(Bekijk hier de sfeervideo die Kees Plattel maakte.)

Er konden 25 teams meedoen. Wij – Esther Jacobs, mijn lief Anke en ik – waren het laatste team. In een motorbootje werden we tussen de sail-boten door naar de replica van VOC schip De Halve Maen gebracht, om vervolgens via het kanonnenluik in het achtersteven naar binnen te sneaken.
Wat er vervolgens allemaal gebeurde kan ik alleen omschrijven als een mix van mindfuck en adrenaline rush. Twintig minuten later stonden we weer buiten, met wat bleek de snelste tijd. (Inderdaad. Alweer. En ik lieg niet.)

Inmiddels hebben de mannen van Sherlocked naast ‘The Architect’  trouwens een tweede game ontwikkeld binnen de Beurs van Berlage.  ‘The Vault, a break-in experience.’
Geen escaperoom dus, maar andersom.
Ik kan niet wachten!