Een rockstar in Zuid-Afrika

Gepubliceerd: 6 augustus 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Afrika

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Op de vleugels van de storm vlogen we naar Zuid-Afrika, Kim en ik. Voor de tweede keer binnen twee maanden.
We beginnen inmiddels aardig de weg te kennen in Johannesburg.Ik was er onder andere om te horen hoe het verder ging met de merger & aquisition deal van vorige maand (het lijkt er nog op ook dat mijn bijdrage een cruciale was), ik deed een strategische sessie met de Rand Merchant Bank die gespecialiseerd is in betalingsverkeer in Afrika (en nog maar nauwelijks over de blockchain had gehoord) en ik mocht op GIBS University een masterclass gegeven voor het FinTech Event, waar niet alleen ‘conservatieve’ bankiers waren, maar ook hippe tech-savvy startuppers die acuut bovenop me doken om verder te kletsen.
(Klik hier voor een liveblog/twitterverslag van het event en mijn keynote-optreden.)Het was al met al een vruchtbaar tripje. En leuk bovendien!
De samenwerking met Alex van Groningen en met de CFO’s ter plekke is heel fijn, en Kim en ik hadden de kans om het land en de omgeving verder te verkennen.
(Voor wie trouwens denkt dat we lekker weer hadden; vergeet het maar, het is er winter en 6 graden. Wel leuk: ontbijten bij een haardvuur.)
We bezochten het hotel waar Mandela zijn boek schreef – en waar je heel lekker kon eten. En we hebben de normale mensen ontdekt! Want we wisten inmiddels waar de elite woont en werkt en we hadden de townships gevonden, maar waar was de rest? OSM? Nou, daar waren ze. Ineens zaten we tussen de hipsters en de nerds en hebben we vrienden gemaakt, die mee willen spelen met Permanent Beta.

Want het gaat dus gebeuren! We hebben een goed team mensen gevonden, en beginnen in oktober met de eerste PB-sessies  in Kaapstad en Johannesburg.

Onlangs verscheen mijn lezing online, die ik gaf bij de CFO Awards tijdens mijn vorige bezoek.
Waarbij ik wordt aangekondigd als rockstar. 🙂
Dat zal me in Nederland niet snel gebeuren denk ik.

Eigenlijk vind ik de paneldiscussie achteraf het interessantst.
Na mijn lezing mag ik in gesprek met  de top van de financiële wereld. Waar mensen het af en toe roerend met me eens zijn en dan weer compleet in verwarring. (Op een bepaald moment (1.12.10) roept Vusi vertwijfeld uit: ‘Maar wat jij zegt staat haaks op wat we de afgelopen jaren hebben geleerd!’)

Voorlopig gaat het avontuur nog even door. In oktober ga ik alweer. Het regent aanvragen voor boardroomadvies, strategiesessie en presentaties, dus dat wordt nog een beetje een puzzel, hoe ik dat met mijn leven in Nederland ga combineren. Nouja, van op en neer vliegen naar Zuid-Afrika krijg je in elk geval geen jetlag, dat scheelt.