Apple & Google

Gepubliceerd: 30 juni 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Apple

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Inmiddels kunnen we spreken van een ware traditie bij Permanent Beta; samen kijken naar de live stream van de Apple Keynotes.

Ik schreef hier al eerder over, met betrekking tot Researchkit.

De reden dat we er zo’n diepe fascinatie voor hebben is dat ze bij Apple dingen aan het doen zijn die het leven van 800 miljoen mensen beïnvloeden op het gebied van werk, organiseren en technologie.

De afgelopen editie waren we in gezelschap van Maarten den Braber. En van Erwin Blom (van Fast Moving Targets), die het zo leuk vond dat hij er de volgende keer weer bij wil zijn.
Hij maakte de terechte opmerking dat we eigenlijk ook naar de livestream van de Google-events zouden moeten kijken; Google doet tenslotte ook waanzinnig interessante dingen.

Nou ben ik al een kritische Apple gebruiker – ik besef dat elke stap die ik zet in het Apple ecosysteem mij dieper het Apple web in trekt – maar een nog kritischer Google gebruiker.
Anders gezegd, ik ben me er terdege van bewust dat het gemak dat Google me oplevert zijn downsides heeft op het gebied van privacy.

Desalniettemin, los van de downsides, zie ik veel boeiend, relevant en goed nieuws op mensheid-niveau. En als zelfbenoemd researcher kan ik het me nou eenmaal niet permitteren om vanaf de zijlijn iets te vinden van deze bedrijven, maar dien ik me erin te verdiepen als denker en gebruiker.

Op de WWDC van Apple zagen we een voorproefje van het nieuwe besturingssysteem voor iPhones en Macs. En met name de ontwikkeling omtrent Deep Learning, Predictive Intelligence, sensortechniek en spraakherkenning, maken me reuze nieuwsgierig naar de gebruikerservaringen.

Ik heb overigens net mijn Apple Watch gekregen! Ik geloof werkelijk dat de Apple Watch, door velen weggehoond, opnieuw een gamechanger gaat zijn op het gebied van onze interactie met technologie.
(En hij komt meteen ongelofelijk goed van pas, gezien mijn gips-arm en het gemak waarmee de Watch met je stem te bedienen is.)
Dat zouden mensen met een iPhone trouwens ook eens vaker moeten proberen: praten tegen Siri. Spraakherkenning is tegenwoordig zo krachtig geworden, ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik mijn telefoon verbale opdrachten geef, domweg omdat het gewoon veel makkelijker is dan typen.

Verder ben ik momenteel aan het spelen met CarPlay (waarmee de dingen die je onderweg moet doen met je iPhone zichtbaar zijn op het ingebouwde display in je auto) en binnenkort ook met HomeKit; mijn huis was al voorzien van de Hue lampen van Philips, maar vanaf oktober kan ik tegen mijn Apple Watch roepen: ‘Hee maak het licht in mijn huiskamer ff gezellig!’ En dan wordt dat geregeld.

Onlangs ben ik ook het experiment aangegaan met de nieuwe app Google Photos. Die is echt creepy! 🙂 Hij analyseert proactief de inhoud van je foto’s, zodat je bijvoorbeeld je fotobestand de opdracht kan geven: Laat alle foto’s zien waar een kat op staat. Of een berg. Dat is echt superhandig! Denk er maar eens over na.

Er zit nog veel meer in de pijplijn, waar we binnenkort meer over gaan horen. Zo is Apple bezig om berichten contextgevoelig te maken. Daarover vast binnenkort meer.