Noblesse oblige

Gepubliceerd: 1 juni 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Al een tijdje heb ik bij mijn klassiekers in de zijbalk een artikel van Geert Mak staan: De Mercator Sapiëns.
Onlangs las ik weer een artikel van Geert Mak, waar ik opnieuw van onder de indruk was en waar ik even bij wil stilstaan: Wij, de elites van nu, missen noblesse oblige. 

Noblesse oblige (letterlijk: ‘adeldom verplicht’), de zegswijze waarmee wordt bedoeld dat iemand die bevoorrecht is de plicht heeft hier iets goeds mee te doen, lijkt niet meer van toepassing op de hedendaagse elite.
En dit kon wel eens de grondslag vormen voor de hedendaagse graaicultuur.

De nieuwe elite (die niet meer gebaseerd is op adel, maar op talent en (nieuw) geld), erkent niet meer dat ze een elite is, en neemt de bijbehorende verantwoordelijkheid niet. De nieuwe elite is niet trots, maar schuw. Volgens Mak heeft te maken met onze egalitaire, republikeinse traditie in Nederland. Nederlandse elites zijn vaag, mistig, ongrijpbaar, en dat geldt ook voor de gedragscodes binnen al deze elites.

Nouja. Heel interessant dus. Lezen!

Ik realiseerde me trouwens ineens dat ik nog nooit een heel boek heb gelezen van Geert Mak. Heeft iemand tips?
Moet ik beginnen met ‘De eeuw van mijn vader’?
Of met ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’?
‘In Europa?’
‘Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis’?

Tell me!

Ik denk dat ik maar even mijn wishlist ga bijwerken…)