Martijn in Afrika II

Gepubliceerd: 1 juni 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Afrika

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Voor de tweede keer dit jaar was ik in Zuid-Afrika, ditmaal om een masterclass te geven tijdens de CFO Awards in Johannesburg.
En, bovendien, voor een bezoek aan Pretoria, waar ik was uitgenodigd door de CEO en de CFO van een van de grootste telecombedrijven in Zuid-Afrika. (Ik heb het idee dat er een vruchtbare samenwerking aan het ontstaan is die me waarschijnlijk nog vele tripjes naar dit land in het uiterste puntje van het zuidelijk halfrond zal opleveren… !)

Het CFO Awards event vond plaats in een waanzinnig James Bond-waardig landhuis in Hyde Park Johannesburg.
En ik viel er niet eens uit de toon! Maar dat kwam natuurlijk met name doordat ik met Kim van den Berg (die met me mee was, met het oog op de Permanent Beta afdeling die we in Zuid-Afrika willen opzetten) een heuse Bond-girl aan mijn zijde had.

Ik moest heel hard lachen om de stroom reacties die bovenstaande foto uitlokte, van mensen uit Nederland die mij niet kennen zo; doorgaans verschijn ik namelijk nogal underdressed bij lezingen (ik word regelmatig aangezien voor iemand van de techniek..).
Maar ik vond dit eigenlijk ook wel heel leuk, dus ik overweeg nu om me voor mijn lezingen in Zuid-Afrika een heel andere look aan te meten; die van de sharp dressed man….
Tsja, waarom niet?
Het moet toch allemaal al anders. Zo heb ik bijvoorbeeld mijnwaardebepaling achteraf moeten laten varen…(dat bleek een tikje te easycratisch voor een land met zo’n lange geschiedenis van corruptie;).)

Mijn optreden ging goed en tijdens de plenaire discussie die erop volgde werd ik bijgestaan door een geweldige sidekick in de persoon van Vusi Thembekwayo, een van de beste motivational speakers van dit moment en tevens de presentator van het evenement. De dynamiek tussen ons was heel grappig, en leverde een leuk samenspel op.
(Met alle Zulu’s die ik ontmoette kon ik trouwens goed overweg; misschien omdat ze de storyteller in mij herkenden..? :))

De volgende dag verscheen deze gave recensie op de CFO website.

Het is leuk om ergens voor de tweede keer te zijn. Je bent niet meer helemaal op nieuw terrein, maar tegelijkertijd weet je natuurlijk nog steeds weinig. Er zijn dingen waaraan je al bent gewend en dingen die toch ineens toch weer anders zijn dan je dacht.
De roltrappen, die ik de vorige keer nog zo spannend vond, leverden ineens geen problemen meer op en mijn conclusie dat Johannesburg eigenlijk maar een saaie stad was, moest ik bijstellen.
Zeker na twee zeer indrukwekkende uitstapjes.

We gingen naar een leeuwenpark, waar we mochten wandelen met een paar 11 maanden oude leeuwen. Alsof je de hond ging uitlaten, maar dan anders. Ik kan je zeggen: knuffelen met een leeuw is echt een krankzinnige ervaring!

(Het filmpje dat ik hiervan op Facebook plaatste leidde overigens tot een aantal verontruste berichten van dierenliefhebbers die me erop wezen dat ik me wellicht in een commercieel jachtpark bevond. En dat de leeuw waar ik zo leuk mee had mogen wandelen, waarschijnlijk over een paar jaar vogelvrij wordt verklaard en als prooi mag dienen voor rijkelui met een verachtelijke fetisj, die voor veel geld komen prijsschieten. Afschuwelijk! Maar dit was gelukkig in dit specifieke park niet aan de hand.)

Het andere hoogtepunt was het Apartheidmuseum.
Dat was echt iets om stil van te worden.
Ik herkende de beelden van tv, van toen ik een puber was, maar bekeek ze toch anders met de kennis en wijsheid van nu. Wat een verschrikkingen. Het is bijna onvoorstelbaar dat het nog zo is afgelopen.

Verder heb ik ontdekt dat je in Zuid-Afrika heel fijn kunt sporten bijVirgin Active, dat het eten er over het algemeen goed en goedkoop is, dat een week rondrijden met Uber nog geen 100 euro kost en dat de mensen enorm open staan voor kansen en mogelijkheden; er heerst een enorme ‘entrepreneurial spirit’, ook op het hoogste niveau.

Ik hoop de komende tijd nog veel meer te leren…