In memoriam

Gepubliceerd: 1 juni 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Als spreker kom ik op congressen natuurlijk aan de lopende band collega-sprekers tegen en met sommigen van hen heb ik een heel leuke klik. Zo iemand was Philip de Roo. Een enthousiaste avonturier, die op zijn 15e al spannende dingen deed op Antarctica, en sindsdien vele (pool)expedities heeft ondernomen, meestal in het kader van onderzoek naar klimaat en klimaatverandering.

Ik vond het altijd leuk om hem tegen te komen. Dan gaven we elkaar een hand en een knufffel en wisselden sprekerstips uit. Ik had altijd het gevoel dat Philip iemand was met wie ik nog wel eens gave dingen zou gaan doen.

Maar nee. Dat gaat niet gebeuren.
Door een noodlottig ongeval werd hij plotseling uit het leven gerukt, samen met zijn maatje Marc Cornelissen. Gestorven in het harnas, maar veel en veel te jong.
Ik wens vanaf deze plek alle nabestaanden heel veel sterkte.

Wie ook overleed door een noodlottig ongeval, maar een stuk minder jong, is John Forbes Nash jr, een van de briljantste wiskundigen ter wereld. Hij kreeg met name bekendheid door zijn werk op het gebied van de speltheorie, wat hem zijn faam (en een nobelprijs!) heeft opgeleverd.
Een hoogst fascinerende theorie, die speltheorie. Zelfs voor iemand met zo’n slechte wiskundige basis als ik.
Ik raakte ermee bekend door de film A Beautiful Mind, waarin de rol van Nash wordt vertolkt door acteur Russel Crowe.

Heb je de film niet gezien, dan is dit een mooie aanleiding om hem te gaan kijken!