De easycratische leergang

Gepubliceerd: 30 april 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Events, Initiatieven

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik heb het even nagekeken: 1/6 van mijn lezingen heeft als doelgroep ambtenaren. Meestal zijn het gemeentes, af en toe provincies, her en der wat ministeries, soms de belastingdienst en verder veel ZBO’s zoals het UWV.
Ik had het een aantal maanden geleden over beuken en knuffelen, maar inmiddels is er een volgende slimme zet uitgedokterd.

Ik ben het GEHEEL eens met Ronald van der Hoff (lees zijn boek Society 3.0), die stelt dat Nederland miljarden verspilt door op een ouderwetse manier naar organisaties en organiseren te kijken.
Het is een gotspe (leuk woord) dat digitale vaardigheden niet op de strategische agenda staan van management en HR-directie.

Op een congres voor gemeentesecretarissen in oktober vorig jaar, was ik op het podium functioneel boos over dit onderwerp.
En ik daagde de zaal uit om er iets aan te doen.
Gevolg was dat ik samen met de Bestuursacademie, die al 40 jaar cursussen en trainingen verzorgt voor ambtenaren, de ‘Easycratische Leergang’ heb mogen ontwerpen.
Een cursus voor mensen werkzaam bij de overheid, bestaande uit drie belangrijke onderwerpen:

– Digitale vaardigheden 
Die moeten in orde komen. De manier waarop een groot aantal kenniswerkers momenteel hun werk (moeten) doen, is als nog steeds een typemachine gebruiken in 2005, maar dan erger.

En als het met die digitale vaardigheden eenmaal goed zit, dan kun je beginnen met:

– Organizonderen 
Organizonderen is organiseren zonder gedoe, oftewel zonder papier en geld. Door te spelen met sociaal kapitaal en op een creatieve manier samen te werken. Vele tienduizenden kenniswerkers doen dit inmiddels, en ambtenaren kunnen het ook. Heus.

– Innovatie doen! (In plaats van erover te praten)
Innoveren in gemeenteland, hoe doe je dat? Hoe kun je innoveren zonder vermorzeld te worden door het systeem of de waan van de dag?

Op 10 juni a.s. vindt er een inspiratie-evenement plaats waarop voorproefjes worden gegeven van wat de leergang inhoudt.
(Hier kun je je ervoor aanmelden!)

Het belooft een bijzondere dag te worden, met optredens van o.a Aukje NautaAik van EemerenErwin WitteveenArre ZuurmondAlette BaartmansAnnette DölleFokke Kooistra en Janne Vereijken.

Erwin en ik krijgen momenteel ontzettend veel leuke reacties en we zijn hartstikke trots op alles wat ons boek nog steeds teweegbrengt. Easycratie leeft!!