Thermonuclear?

Gepubliceerd: 31 maart 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Apple

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Op 9 maart jl. vond er een Apple-event plaats, waarbij meer details over de Apple Watch zouden worden onthuld.
Met Permanent Beta keken we uiteraard weer live mee naar deze keynote.

Zoals iedereen weet die mij een beetje kent, ben ik diep gefascineerd door Apple. (Ideologisch gezien ben ik eigenlijk nóg meer gefascineerd door open source en Linux-achtige zaken, maar aangezien mijn tijd op deze wereld schaars is en ik dus geen geduld heb voor interfaces die niet meteen doen wat ik wil, laat ik het daar voorlopig bij.)
Apple bespaart een beetje kenniswerker een heleboel tijd en ergernis.
Een Mac is in aanschaf een tikje duurder, maar het scheelt kapitalen aan gezeur en gedoe.

Even de feiten op een rij.

  • Apple heeft 700 miljoen iPhones verkocht.
  • De ‘user-satisfaction’rates van Apple zijn ongekend hoog, hoger dan van welke concurrent ook.
  • Honderden miljoenen mensen vertrouwen Apple met hun creditcardgegevens.
  • Apple is van oudsher een wat anarchistische, ‘hippiesque’ club. Inmiddels is het het grootste bedrijf ter wereld – big business enzo – maar de roots deugen en zitten diep verweven in het DNA van het bedrijf. (‘Maak spullen waar de mensheid wat aan heeft.’)
  • Apple is GEEN bedrijf dat geld verdient met het verkopen van data zoals Facebook en Google/Android, Apple verdient geld met het integreren van technologische innovaties.

We waren met een klein maar bovenmatig geïnteresseerd clubje (waaronder ook Richard Wolfe, de ontwerper van Braintoss) in de Beurs van Berlage en lieten al het Apple-geweld over ons heen komen.
De Apple Watch, daar viel best veel over te zeggen.  Ik zal ook zeker een van de eersten zijn die er eentje aanschaft, maar eigenlijk vond ik dat het minst interessante nieuws van de hele avond.
Er was iets anders dat danig mijn aandacht trok.
Iets waarvan ik eerlijk gezegd nog steeds in shock ben.
Ik vind het on-be-grij-pe-lijk dat de pers er niet massaal opgedoken is.

Ik schreef  in juli 2014, dat als ik Steve Jobs een beetje goed inschatte, hij vast nog wat voor de wereld in petto had om het zorgsysteem en de farmaceutische industrie te ontwrichten….

Nou.
Hetgeen dat werd onthuld tijdens dit Apple Event was:

ResearchKit

Een open source(!) onderzoeksprogramma dat iPhone- en Apple Watch gebruikers in staat stelt mee te doen aan grootschalig medisch onderzoek, waarbij ze samenwerken met de grootste en meest gerenommeerde onderzoeksinstituten ter wereld.
Ik betoog al jaren (bijvoorbeeld in deze lezing over QS bij Achmea) dat het argument dat ‘medicijnen nou eenmaal zo duur zijn omdat onderzoek duur is’ langzaam wegvalt.
En Apple heeft dit een dag na het event al bewezen; binnen een dag meldden 11.000 mensen zich aan voor een onderzoek naar kanker.
Tot voor kort kregen 50 instituten dat samen nog niet eens voor elkaar in een heel jaar.

Ik hoor de critici zeggen: ‘Ja, dág, ik ga echt niet drie minuten per dag een oefeningetje doen op mijn iphone om mee te doen aan een of ander onderzoek.’
Nee, vast niet. Maar heus wel als je parkinson of kanker hebt! Of een angst of verhoogde kans om het te krijgen. Of als iemand in je vriendenkring of familie het heeft. (Lees ook even dit. En vooral ook even dit. )

Heel eerlijk: met z’n allen de berg op fietsen en geld inzamelen voor duur onderzoek is een stuk minder slim dan gewoon af en toe de ResearchKit gebruiken.

Ik voorspel: dit is nog maar het begin.
En ik geef een tip: mocht je aandelen Apple hebben, verkoop ze voorlopig nog maar niet.

HA! Steve Jobs is gewoon postuum ’thermonuclear gegaan’ tegen de medische industrie. En terecht!