Less is more

Gepubliceerd: 28 februari 2015

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Boeken, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Het ontspullen gaat door.
Ik heb door de jaren heen enorm veel dingen vergaard, naar mijn hol gesleept, maar het is genoeg. Ik wil het niet meer!

Door het vele reizen van de laatste tijd heb ik gemerkt hoe weinig je eigenlijk nodig hebt, en als lifehacker weet ik natuurlijk als geen ander dat je je veel beter kan focussen en concentreren naarmate je meer ruimte om je heen hebt.
Een opgeruimde geest in een opgeruimd huis, of hoe was die uitdrukking ook alweer.

Dus. De een na de andere kubieke meter voorwerpen verlaat mijn huis. Ik heb al zeker 20% van alle losse spullen naar de kringloopwinkel gebracht, zo heb ik bijvoorbeeld afscheid genomen van alle kabeltjes die ik het afgelopen jaar niet heb gebruikt en die ik waarschijnlijk het komende jaar ook niet zal gebruiken.
Boeken die ik al uit had en waarvan het niet voor de hand ligt dat ik ze ga herlezen? Weg ermee!  (En als ik ze dan toch onverhoopt weer eens wil lezen, dan download ik de pdf wel. Ik vind namelijk dat ik dat mag, als ik het boek eenmaal gekocht heb.)

Het grappige is dat ik ineens merkte dat iederéén plotseling bezig lijkt te zijn met het opruimen van huis en geest.  Komt het door de lente in de lucht? Of is er meer aan de hand? Lisa Portengen ruimde op met maar liefst duizend vrouwen tegelijk in het kader van de 30-dagen opruimchallenge. En Aaf Brandt Corstius schreef  in de Volkskrant over een heuse Japanse opruimgoeroe: Marie Kondo…. It’s a frigging virus!!

 

Ontspullen is trouwens een doorlopend proces. Je bent nooit klaar, zeg maar. Want terwijl je dingen naar buiten aan het brengen bent, komen er ook weer dingen binnen. Je houdt het niet tegen. (Zeker niet als je een baby hebt. Een baby is een soort spullenmagneet heb ik gemerkt, maar dit terzijde.)

Een van die dingen die onlangs  mijn huis binnenkwamen is dit boek, van Daniel Levitin.

Maar hee, das toevallig: een boek over hoe je zou moeten omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt. Over keuzestress, het filteren van informatie, de mythe van multitasken en de voordelen van Evernote (althans; het woord Evernote komt in het hele boek niet voor, maar voor mij was ‘Evernote’ telkens de conclusie van wat ik las… :))
Het gebeurt zelden dat zo’n dik boek door mij in één ruk wordt uitgelezen, als ware het een echte pageturner. Mijn Lifehacking-vriendje Arjan Broere schreef er trouwens ook over. Logisch.

 

Onder de lezers van mijn nieuwsbrief verloot ik een aantal exemplaren van het betreffende boek. Degene met de beste motivatie om nou eindelijk eens echt serieus werk te gaan maken van Evernote, beloon ik bovendien met een privé- Evernote consult.

Bij wijze van uitzondering laat ik de lezers van dit blog ook meedoen. Leuk? Go!