Drones en biohacking

Gepubliceerd: 6 oktober 2014

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

De laatste tijd verschijnen de onderwerpen Drones en Biohacking steeds meer op mijn radar en ik heb ontdekt dat er met mij veel meer mensen in dezelfde materie geïnteresseerd te zijn.

De ontwikkeling met die drones, die gaat snel! Een paar jaar geleden kreeg ik al een Parrot drone, van Olga Plokhooij. Heel tof, maar helaas wist ik hem al na 10 minuten te crashen, en kreeg hem nooit meer aan de praat.
Inmiddels is de Parrot kinderspeelgoed in vergelijking met wat er tegenwoordig op de markt is.

Ik trek de laatste tijd veel op met Ran Hendriks, die een Phantom quadcopter heeft, die tot 500 meter hoogte kan vliegen. Vijf keer de Euromast, zeg maar. Zo hoog, dat je hem met het blote oog niet eens meer kunt zien. De GoPro HD camera die eronder hangt levert waanzinnige beelden op.

Ran en zijn quadcopter vergezellen me tegenwoordig vaak bij lezingen en dan gaan we met dat ding door de zaal vliegen, hetgeen hilarische reacties oplevert. Met wegwaaiende papieren enzo.

Ik moet iets opbiechten trouwens: ik heb voor het eerst gelogen tijdens een lezing.
(Echt gelogen, bedoel ik dan. Want meestal verdraai ik gewoon de waarheid – never let the truth spoil a good story, immers.)

Ik heb mijn publiek wijsgemaakt dat ik de drone kon besturen met mijn hersensignalen. Maar intussen zat Ran natuurlijk gewoon achter in de zaal met de afstandsbediening….
Haha.
Er waren mensen in de zaal die het geloofden en ik vergat te zeggen dat het een grapje was.
Mijn nederige excuses. 🙂

Maar serieus: met zo’n drone voel je gewoon het zinderen van de vooruitgang.
Dat je denkt: holy shit, zijn we dáár al qua technologie.

Cirque du Soleil doet tegenwoordig ook heel gave dingen met quadcopters trouwens.

Wat biohacking betreft, het begint langzaam door te dringen dat ik een chip in mijn arm heb laten zetten. Werd ik eerst vooral meewarig aangekeken, inmiddels raken mensen echt geïnteresseerd. Ik ben de afgelopen tijd voor diverse mediageïnterviewd en was afgelopen donderdag live op de radio bij Jeroen van Inkel.
Aanleiding hiervoor was de  IT Innovation day, waar nog een aantal mensen een chip hebben gekregen, onder aanvoering van Ruben Horbach van Wizkid.
Ruben gaf een presentatie over de (on)mogelijkheden van NFC chips en liet vervolgens redacteur René Schoemaker live op het podium chippen. Daarna was hij zelf aan de beurt.

Dit schreef de Hogeschool van Amsterdam over het experiment.

Het zal heus nog wel een paar jaar duren voor het mainstream wordt dat amateurs echt op grote schaal gaan knutselen met biologie en technologie, maar het is een boeiend veld waarin leuke dingen zijn te ontdekken. (Zo kwam ik bijvoorbeeld een paar jaar geleden iemand tegen die magneetjes in zijn vingers heeft laten implanteren. Reuze handig voor elektromonteurs, die op deze manier kunnen voelen op welke draadjes stroom staat en waar leidingen lopen.)
Langzamerhand wordt me steeds duidelijker wat er allemaal kan met mijn eigen chip, waarvoor ik hem zou willen gebruiken en waarvoor niet.
Ik begin maar eens met het aanpassen van mijn deurslot zodat ik die met mijn chip kan bedienen. Het lijkt me namelijk heel praktisch om huissleutelloos door het leven te gaan…