Klooien met apps

Gepubliceerd: 29 augustus 2014

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Ik las laatst in dit artikel dat Tim Cook, de baas van Apple, 80% van zijn werk op de iPad doet. Ik snap dat niet, maar ik vind het wel fascinerend; ik ben tenslotte ook altijd bezig met het verkennen van de mogelijkheden van iPhone en iPad. 

Zo ben ik de laatste tijd ook weer  lekker aan het klooien (of zoals Maarten den Braber dat noemt:  ‘fiddelen’) geweest met apps. 

Met Hue en Wemo, onder andere, waarmee je heel leuk je huis kunt automatiseren. De lichten in de woonkamer aan en uit doen, ze laten meekleuren met het weer en mijn stemming… In combinatie met de app IFTTT (If this then that) wordt het helemaal grappig en kan ik bijvoorbeeld de lampen boven de eettafel drie keer groen laten knipperen als er een bericht over Permanent Beta mijn mailbox binnenkomt.. 
Meer weten over de mogelijkheden van Hue en Wemo? Lees dan even dit en dit.)


De app waar ik momenteel het áller-enthousiast over ben is Anylist
Anylist is een boodschappenlijstjes-app, die momenteel een onmisbare functie vervult in de logistiek van ons veranderde huishouden door de komst van de baby.
Het is een snelle app, met een goeie sync en een reuzefijne user interface.

Anke en ik hebben de app allebei op onze iPhone en kunnen dus allebei afzonderlijk een boodschappenlijstje maken. En die lijstjes, die ‘syncen’ met elkaar.
Stel, Anke constateert dat de olijfolie op is. Of de WC-eend. Dan zet ze die artikelen op haar lijstje.
De eerstvolgende keer dat ik daarna in de supermarkt ben en Anylist open, dan vind ik dus naast de boodschappen die ik zelf heb opgeschreven, ook de dingen die Anke in haar lijstje heeft gezet, WAARVAN IK DUS NIET EENS WIST DAT ZE OP WAREN!!Okee, Never mind mijn hysterie. Maar serieus: het is een heel handige app, waar geen modern huishouden meer zonder wil. (Had ik het al gehad over de mogelijkheid om fotootjes in de lijstjes te plaatsen, zodat ik in de winkel dus ook nog eens precies weet wélke olijfolie of WC-eend ik moet kopen?)

Recepten opslaan, en de ingrediënten rechtstreeks naar een boodschappenlijstje laten vertalen, dat kan ook met Anylist.
Helemaal leuk wordt het, maar dat heb ik dan weer zelf bedacht, als je de app een één-tweetje laat doen met TextGrabber (ook een juweel van een app, overigens).

Ik zag in Trouw een recept van Pad Thai, waarvan het water me in de mond liep en maakte foto’s van de benodigdheden en de bereidingswijze.
Ik liet TextGrabber zijn magische kunstje doen en stuurde de uit de foto’s gegraaide tekst vervolgens naar Anylist, die er op zijn beurt een stappenplan en een boodschappenlijstje uit destilleerde.
Ongelofelijk!
Van een recept in de krant naar een customized boodschappenlijst in minder dan een minuut!
Het is bijna net zo makkelijk als je eten gewoon laten bezorgen. 🙂
Een andere lijstjes-app is Wunderlist. Niet perse handig voor boodschappen, wel voor heel veel andere dingen. Voor taken bijvoorbeeld. En vooral als je die taken wilt kunnen delen met anderen. 

Ik kwam er laatst ook achter dat je met Wunderlist ook lijstenopenbaar kunt delen. Dat leek me dan weer ideaal voor mijn verlanglijstje. 🙂