Chipped!

Gepubliceerd: 12 augustus 2014

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Jawel, ik heb het gedaan: tijdens de afgelopen Permanent Beta Dag heb ik, in navolging van Amal Graafstra,  een RFID chip in mijn pols laten plaatsen, door piercingspecialist Tom van Oudenaarden.
Ik vond het doodeng, maar zoals te zien in het filmpje hieronder viel het allemaal reuze mee, haha.

Ik zal hier even de drie sindsdien meest gestelde vragen proberen te beantwoorden.

– Kunnen we je nu tracken, Martijn? 

Nee: een RFID chip is een redelijk ‘domme’ chip, die alleen van dichtbij geactiveerd kan worden, als er een krachtbron in de buurt is.  (Uiteraard zullen er in de biohackingsfeer op termijn chips komen die veel meer kunnen, maar dat is nu nog niet aan de hand.)

– Een chip in je lijf? Waarom!?

Ik heb nou eenmaal een diepgaande fascinatie voor technologie, en hoe kun je beter een mening vormen over ontwikkelingen dan door ze zelf te ervaren?
Ik wil helemaal niet de pionier uithangen (want daarvoor ben ik natuurlijk veel te laat 🙂), het komt puur voort uit interesse. Sinds een halfjaar draag ik de Pebble, een smartwatch die communiceert met mijn iPhone. Deze ‘wearable’ heeft me al zoveel gemak opgeleverd, ik ben nu gewoon heel nieuwsgierig naar de volgende stap.

– Waar ga je de chip voor gebruiken?

Tsja, dat weet ik dus nog niet precies. (Helaas kan ik mijn OV-chipkaart er niet op laden..dát was nog eens handig geweest…)
Ik ben er bewust blanco ingestapt en verzamel nu zoveel mogelijk informatie over RFID en NFC. Ik lees artikelen en blogs en hoop zo op ideeën te komen. Ik zie het als een ontdekkingstocht.
Ik ben van plan een tweewekelijkse update te geven over mijn ervaringen.
 En zou het daarbij erg leuk vinden als mensen willen meedenken en vragen stellen.

Eind september, tijdens de  IT Innovation Day (waar ook Permanent Beta aan meewerkt) krijgen trouwens nog eens 10 mensen een chip onder hun huid. En vervolgens gaan 40 studenten van de HvA aan de slag met een onderzoek. (Ha, wat een goeie hack! Je eigen research outsourcen!)