Meesterzet van Apple

Gepubliceerd: 4 juli 2014

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Apple

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Op 2 juni keken we tijdens een Pre Trending Topics bijeenkomst naar de aftrap van de Worldwide Developers Conference van Apple. Ik was in mijn nopjes: volgens mij waren we getuige van een historische gebeurtenis!

Na afloop echter, merkte ik dat niet iedereen zo enthousiast was als ik; mijn opwinding – over de lancering van Healthkit bijvoorbeeld – werd niet perse gedeeld.

Ik heb daar zo eens wat op zitten kauwen en ik snap denk ik wel hoe dat komt: Ik kijk vanuit een andere achtergrond. Ik voorspel al jaren dat als je smartphones, sensortechnologie en gezondheid bij elkaar brengt, dit uiteindelijk het einde zal betekenen van de macht van het medisch-farmaceutisch industriële complex. Laatst las ik dit artikel, waarin Allen Roses, senior executive bij GlaxoSmithKline, beweert dat 90% van de medicijnen niet werkt bij veel mensen. 

Nou ben ik ben niet zo van de conspiracy-theorieën (hoewel ik ze vaak grappig vind), dus ik wil hier geen verregaande beweringen doen, maar feit is dat de farmaceutische industrie teveel macht heeft. En aangezien macht corrumpeert, is dat vragen om moeilijkheden.

En dan was er ook nog de hetze tegen kwakzalverij en homeopathie – zonder deze overigens over een kam te scheren. Ik weet het niet; sommige alternatieve geneesmiddelen werken vast goed, andere niet. Net als in de reguliere farmacie. 

Het probleem is, in een gereguleerde wereld waarin de overheid aansprakelijk gesteld kan worden, willen we dingen zeker weten. Maar de werkelijkheid is dat we nooit dingen zeker weten. 

Er logischerwijs meer geldstromen naar officieel wetenschappelijk farmaceutisch onderzoek dan naar alternatieven. Want als je daar baanbrekende ontdekkingen doet kun je vervolgens veel geld verdienen met medicijnen.
In de homeopathische wereld, bijvoorbeeld, ligt dat heel anders. Grootschalig onderzoek is hier moeilijker te financieren, omdat er met de resultaten minder verdiend gaat worden.

Dankzij QS en deze meesterzet van Apple, kunnen tussen nu en een paar jaar 800 miljoen mensen gezondheidsdata archiveren, op een schaal die ongekend is, en dit kan grootschalig alternatief onderzoek ineens spotgoedkoop maken.
Mijn mening is dat als alle farmaceutische bedrijven ter wereld AL hun kennis (dus niet alleen wat goed uitkomt) op één bult zouden gooien, dat we dan met alle slimme mensen veel sneller inzicht en oplossingen kunnen vinden voor gezondheidsvraagstukken.


Apple is van oudsher geen bedrijf (in tegenstelling tot Google en Facebook) dat het moet hebben van het verkopen van data. Apple’s businessmodel is het maken van devices, het geld wordt verdiend aan de zwerm programmeurs die houden van een veilig en robuust ecosysteem. 

Just a thought: Stel, je bent Steve Jobs. Je hebt een bedrijf, met 150 miljard dollar in cash en 800 miljoen tevreden gebruikers, er werken 80.000 verschrikkelijk slimme en creatieve mensen voor je en je bent gewend aan het veroorzaken van disruptie in markten. Je hebt visie, je hebt dromen, je bent passioneel en best wel meedogenloos; je bent bijvoorbeeldwilling to go thermonuclear against Google.’

Zou je dan, als je ziek wordt en weet dat je dood gaat, als je de gezondheidszorg van binnenuit leert kennen en ervan baalt hoe die is geregeld, niet ook ‘willing to go thermonuclear’ zijn om de healthcare te veranderen?

Ik denk dat Apple met het lanceren van Healthkit een belangrijke stap heeft gezet richting de democratisering van zorg. Op een schaal die maar weinigen kunnen overzien.

Hieronder een aantal links naar artikelen rondom de introductie van Healthkit en aanverwante zaken:

http://phys.org/news/2014-06-apple-pitching-health.html
http://www.nu.nl/tech/3807502/iwatch-komt-in-verschillende-ontwerpen-en-formaten.html

http://www.imore.com/apple-reveals-fda-it-has-moral-obligation-enter-wearables-market

En voor wie dacht dat Apple niet meer innovatief kon zijn tegenwoordig: http://carpeaqua.com/2014/06/08/the-next-five-years/