Help, de middenklasse gaat eraan!

Gepubliceerd: 27 februari 2014

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Afgelopen tijd werd ik ineens een paar keer achter elkaar benaderd door organisaties die zich bezig houden met arbeidsmarktvraagstukken. Ik werd daar in eerste instantie wat zenuwachtig van, want joh, de arbeidsmarkt, das nogal een breed begrip en wat weet ik daar nou eigenlijk van? Maar ja, ze vroegen me niet zomaar, reden dus om me maar eens flink te verdiepen in de huidige ontwikkelingen.

We hebben best een hoog percentage werklozen en met de opkomende robotisering en verdergaande automatisering van processen, lijkt een en ander uit de hand te gaan lopen.
De afgelopen weken las ik een aantal artikelen, o.a. in The Economist en het Financieel Dagblad, met allemaal dezelfde onheilstijding: De middenklasse gaat verdwijnen.
In Davos deed Eric Schmidt van Google  ferme uitspraken over ‘The decline of the middle class’ en Adam Savage, een van de kopstukken van de Maker-beweging, zei in dit filmpje verdorie precies hetzelfde!

Ik heb nooit zo goed opgelet op school, maar wat ik altijd heb onthouden is dat een grote, stevige middenklasse zorgt voor stabiliteit, rust en voorspoed. De middenklasse als hoeksteen van de samenleving, zeg maar. Dus als die gaat verdwijnen? Oei.
Het toekomstbeeld dat wordt geschetst is echter niet irreëel: de enorme technologische sprongen die momenteel gemaakt worden kunnen inderdaad wel eens einde oefening gaan betekenen voor een groot deel van de dienstverlenende beroepen. Internet is cutting out the middle man.

Als we dus afstormen op twee miljoen extra werklozen, moeten we daar eens flink over gaan nadenken!
In opstand komen tegen die ontwikkeling is namelijk geen optie, de technologische opmars is niet te stoppen; adapt or die! 

Mijn eerste kort-door-de-bocht oplossing: Meer bezit gaan delen, zorgen dat we voedsel en loon veilig stellen, en onze vrije tijd gebruiken om te creëren ipv te consumeren.
(Bekijk in dit kader even deze TEDtalk van Clay Shirky, over cognitive surplus. Of lees hier wat ik er drie jaar geleden over dacht. )