Geen School en (wel) onderwijs

Gepubliceerd: 27 februari 2014

Door: Martijn Aslander

Categoriën: Algemeen, Overige

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Er zijn twee gebieden waar mijn speerpunten (Easycratie, Lifehacking etc.) extra goed gevolgd worden: in de Zorg en in het Onderwijs.
Dat laatste is best grappig, gezien mijn eigen bizarre schoolloopbaan, waarbij ik via de huishoudschool, de mavo en de havo uiteindelijk mijn vwo afrondde, om vervolgens  te stranden in het tweede jaar van mijn studie Rechten.
Ik was de klassieke dropout; ik had – en heb nog steeds – niets met het geldende schoolsysteem.
Aan de andere kant heb ik wél veel met  leren en kennisoverdracht, dus zo gek is het ook weer niet dat vijftien procent van de lezingen die ik geef te maken heeft met onderwijs.Een paar jaar geleden mocht ik met o.a. Tjeu Seeverens en Fanny Koerts Slimmerkunde veroorzaken (een methode om slimmer te werken in het onderwijs) en vorig jaar was er zomaar een basisschooldirecteur die na afloop van een lezing 1000 kleintjes kocht om te verspreiden onder vakgenoten in Drenthe en Groningen.

Toch vermijd ik doorgaans grote onderwijsprojecten, omdat ik een heleboel mensen ken die er veel meer verstand van hebben, zoals Claire Boonstra, die met haar Operation Education de essentie van het onderwijs opzoekt. Of Fanny Koerts en Marloes Dekker van het fantastische platform Jimmy’s, dat opereert op het snijvlak van onderwijs en jongerenwerk.
En niet te vergeten Alette Baartmans, van het project Geen School, dat vindt dat onderwijs slimmer, leuker en beter kan.Bij laatstgenoemde was ik onlangs nog te gast, tijdens een project in Landgraaf. Onwijs leuke dagen, waarin ik een groep vmbo’ers met de spanningsboog van een stoeptegel toch zeker 12 minuten heb weten te boeien, een lipdub heb voorbereid met een groep onwillige stuiterende pubers én een reuzeleuk slaapfeestje heb beleefd – in de school.
Was best lang geleden, dat ik in een school had geslapen. Het deed me denken aan een paar jaar geleden, toen ik met Joost Plattel en Herman Kopinga overnachtte bij Permanent Beta, in de Kamer van Koophandel in Amersfoort (dat we voor de gelegenheid omgedoopt hebben tot de SlaapKamer van Koophandel :)).

Maar nog even ontopic: het is goed om te merken dat de politiek de afgelopen maanden ook wakker blijkt te worden. De roep om verandering van het onderwijssysteem wordt steeds breder voelbaar. Initiatieven schieten uit de grond, een aantal noemde ik hierboven al, maar denk bijvoorbeeld ook aan de MOOCs, de Massive Open Online Courses, die in rap tempo in kwantiteit en kwaliteit toenemen.