Tien jaar NNF. Hoe nu verder?

Gepubliceerd: 29 september 2013

Door: Martijn Aslander

Deel dit bericht:

Tegenwoordig vind je mijn wekelijkse portie belevenissen, inzichten, mijmeringen én handige tips op World Hey bekijk hier de laatste of schrijf je hieronder ↓ eenvoudig in en je ontvangt ze in je inbox.

Tijdens het verkennen van de netwerk- en informatiesamenleving kwamen we er achter dat we eigenlijk in een nieuwe renaissance leven. De tijd van nu vertoont een heleboel overeenkomsten met de periode na de donkere middeleeuwen; dankzij het web is de verspreiding van kennis, ideeën en informatie wederom in een stroomversnelling geraakt.

Een van de meest bewonderde en bekende figuren uit de renaissance is natuurlijk Leonardo Da Vinci, homo universalis, universeel genie.
Het leuke is, dat de zaken waar Da Vinci aandacht voor had, precies de dingen zijn waar we ons bij het NNF ook mee bezig houden en waarmee we meer zouden willen doen. Zowel aandacht voor Corpolità (zorgen voor je lijf) als voor meer holistische zaken als Connessione (erkenning van onderliggende verbanden), Dimostrazione (toetsen van aannames) en Sfumatò (omgaan met onzekerheden en ambiguïteit).

Daarnaast was Da Vinci oneindig de natuur aan het bestuderen, omdat we daar nou eenmaal veel van kunnen leren (en waar de laatste jaren gelukkig weer veel aandacht voor is; ik schreef onlangs in mijn nieuwsbrief over Bionica en Biomimicry).
En boven alles was Da Vinci natuurlijk uitvinder pur sang; hij was altijd aan het prutsen en klooien, op een manier die veel raakvlakken vertoont met de hedendaagse ‘maker scene’ en de DIY-beweging, ook alom vertegenwoordigd op het NNF.

Met dit alles in ons hoofd besloten we dat het na 10 jaar tijd is voor een volgende fase in de evolutie van het festival:

NNF wordt PBF!

Schermafbeelding 2016-01-28 om 12.09.44


Permanent Beta is een innovatief platform (met een fysieke locatie in Amersfoort), gericht op kennisuitwisseling op het gebied van de synthese tussen technologie, kunst en wetenschap, waarbij het allemaal draait om ontdekken, uitproberen, combineren en recombineren.
Stond in het afgelopen decennium de opkomst van de computerkracht centraal, de
komende tien jaren zullen in het teken staan van een enorme technologische revolutie, verdergaande zelfontplooiing en zelfcreatie. We zijn in continue staat van ontwikkeling.
Permanent in de beta-fase.
Het is nooit af.

Het Permanent Beta Festival zal hieraan vorm proberen te geven, op een manier zoals we gewend waren tijdens het NNF.  Exploring new renaissance!

De ‘ondertitel’ van Permanent Beta luidt: bridging brains, tech & culture.
Voor het festival voegen we daar body & nature aan toe.
En een bos, uiteraard.

 

Lees ook: De tiende editie van het NNF
En: NNF – historie